books · Dutch · modern · Recensie / Review

Recensie: De Leugenhuistrilogie – Anne B. Ragde

De leugenhuistrilogie

De populaire Neshov-trilogie van Anne B. Ragde is deze maand verschenen in een verzamelbundel. De trilogie begint met Het Leugenhuis waarin we voor het eerst kennismaken met de uit elkaar gevallen familie Neshov. Wanneer moeder Anna dreigt te overlijden komen de drie van elkaar vervreemde broers weer voor het eerst bij elkaar. Anna bleek een dominante vrouw te zijn geweest die een enorme invloed heeft uitgeoefend op haar zoons.

De wereldvreemde varkensboer Tor is de enige van de drie broers die nog op de boerderij woont. De varkens zijn zijn lust en zijn leven. Op het sterfbed van moeder blijkt Tor, tot verbazing van zijn broers, een dochter te hebben Torunn. Zoon Margido is begrafenisondernemer en houdt iedereen op afstand. Jongste broer Erlend is homo, extravagant en een levensgenieter. Hij woont in Denemarken samen met zijn rustige, kogelronde vriend Krumme en is etaleur van beroep. Vier heel verschillende personen die allemaal op hun eigen manier de dood van hun (groot) moeder beleven.

Na Anna’s dood besluiten Torunn en Erlend dat de hele familie samen kerst moet vieren. Ze logeren allemaal samen op de vervallen boerderij waar ook de genegeerde en geminachte vader, meestal in de televisiekamer, aanwezig is. Oud zeer komt weer boven en iedereen probeert op zijn eigen manier de dood van Anna een plekje te geven. Tor wil vooral dat het leven blijft zoals het was, als hij maar naar zijn varkens kan, is hij gelukkig. Margido houdt Torunn een beetje op afstand, ze hoeft namelijk niet de illusie te krijgen dat ze in een gezellige familie terechtkomet. Erlend en Torunn schrikken van de staat waarin de boerderij verkeert; ze beginnen schoon te maken en gooien het levensritme en de vastgeroeste gewoontes op de boerderij volledig om. Ze organiseren een heerlijk extravagant kerstmaal waarbij alle mooie tafelkleden, servetten en het mooie serviesgoed voor het eerst in jaren weer daglicht zien. Tijdens dit diner onthult de stille vader zijn grote geheim. Waarna we in Het Wenshuis en Het Droomhuis de verdere levens volgen van deze familie en lezen hoe Torunn en de drie broers omgaan met het feit dat Torunn uiteindelijk de boerderij zal erven. We lezen over hun worstelingen om ieder hun eigen weg naar geluk te vinden.

Ragde beschrijft de karakters van deze personages uitstekend. Ze weet elk personage zijn of haar eigen stem te geven. Dit zorgt ervoor dat je voor elk personage begrip krijgt en dat je vooral verder wilt lezen in dit boek. Dat maakt het meteen fijn dat de boeken nu verzameld zijn, zo kun je na de cliffhanger waarmee de eerste twee boeken eindigen gelukkig meteen doorlezen!

    Naschrift: De Leugenhuistrilogie van Anne B. Ragde, vertaald door Marianne Molenaar, De Geus, Amsterdam, 2012.

    Anne B. Ragde wilde dierenarts worden en is dol op varkens. Ze heeft boeken van alle genres geschreven, maar haar grote doorbraak kwam met de Neshov trilogie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s