Dutch · Medieval · modern · Old Norse

Een verlaat Excuus

Een verlaat excuus

De Deense archeoloog Bjarne H. Nielsen heeft in het decembernummer van het Deense tijdschrift SKALK een artikel gepubliceerd waarin hij vertelt over een verrassende ontdekking tijdens zijn vakantie.

Het begin van de Vikingtijd wordt gemarkeerd door de brute aanval op het klooster Lindisfarne op Holy Island door de Vikingen in 793. De Vikingen hebben dit vredige klooster tweemaal aangevallen: in 793 en later in 875. Nielsen brengt een bezoek aan het eiland en het klooster omdat in zijn beleving iedereen met interesse voor de Vikingtijd minimaal een keer in zijn of haar leven dit belangrijke eiland bezocht moet hebben. Tijdens zijn bezoek constateert hij dat de andere bezoekers minder geïnteresseerd zijn in de rijke Vikinghistorie van het eiland. Zij bezoeken het eiland (en het klooster) alleen maar omdat het een heilig eiland is en het klooster een grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de christelijke kerk in Northumbria.

Nielsen bezoekt ook de naastgelegen kerk waar hij een wonderlijke ontdekking doet. In het koor van de kerk en het altaar, bij een afgietsel van het hoofd van Olav de Heilige, hangt een aantal brieven van de Noorse kerk. Een van de brieven dateert van 1993 en beschrijft het bezoek van vertegenwoordigers van de Noorse kerk. In deze brief maken de Noren na 1200 jaar hun excuus voor de overval van 793. Ze vermelden ook dat met de dood van Olav de Heilige tijdens de slag bij Stiklestad in 1030 de overvallen van de Vikingen geëindigd zijn. Nielsen merkt op dat de Noren zichzelf daarmee bestempelen als een soort Europese vredesstichters, waarbij ze even vergeten dat Harald Hårdråde, Olavs opvolger, geprobeerd heeft Limfjord (in Denemarken) te verwoesten en in 1069 heeft gepoogd Engeland te veroveren.

Al met al is Nielsen sceptisch over het excuus van de Noorse kerk en hij vraagt zich af of hiermee meteen ook een excuus voor de Deense Vikingen gemaakt is (waar hij dan wel dankbaar voor zou zijn). Hij vraagt zich verder af of er wel een excuus gemaakt kan worden voor deze misdaden van 1200 jaar terug, begaan door heidenen. Kan een protestantse kerk zich via een Anglicaanse kerk die vroeger een katholieke kerk was, verontschuldigen voor iets wat heidenen hebben gedaan? Misschien is dat ook een Vikingtocht, maar dan in een modern jasje.


(Naar een tip van Bas van Geel)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s