Dutch, modern, Recensie / Review

Recensie: Ambulance

Ambulance is een verhalenbundel van Johan Harstad. Harstad schreef deze bundel voor zijn andere werken. In het nawoord stelt hij dat de bundel het minst geredigeerd is van al zijn werken. In sommige opzichten is dat ook te merken, niet elk verhaal is even goed uitgewerkt. Dit doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit van de verhalen of de indruk die zij achterlaten.

Harstad schrijft in dezelfde lange, beschouwende zinnen die zo kenmerkend zijn voor al zijn boeken. De elf verhalen in de bundel lijken in eerste instantie los van elkaar te staan. Na een tijdje realiseer je je echter dat ze toch metbelkaar in verband staan: hoofdpersonages uit het ene verhaal duiken op als nevenpersonages in het andere. Ook personages in verschillende verhalen horen of zien dezelfde zaken (een ambulance bijvoorbeeld) of kijken naar dezelfde tv-programma’s. De bundel vormt daardoor een mooi geheel.

Onzichtbaarheid en escapisme lopen als rode draad door alle verhalen heen. Alle personages hebben met elkaar gemeen dat ze eenzaam zijn en het nut van het leven niet meer zien zitten. Enkele personages geven de hoop op, anderen niet. 

De verhalen zijn zwaar, soms schokkend en vaak ontroerend en zullen nog lang in het hoofd van de lezer rondwaren. Er is gelukkig altijd hoop, niet alles is verloren. 

Zo is de bundel ook opgebouwd, van wat sombere verhalen naar gaandeweg meer hoopvolle, meer positieve verhalen. Vooral het laatste verhaal is daardoor een mooie afsluiting van de bundel. Het gaat over een weduwnaar die vanuit een luchtballon foto’s, waarop hijzelf met zijn overleden vrouw staat, over Stavanger uitstrooit, vervolgens alle ballast overboord gooit en dan gewoon verder opstijgt, naar de hemel. 

Ambulance is dus geen vrolijk boek, maar het is ondanks de soms lange zinnen met veel komma’s wel een prachtige bundel met mooie, diepgaande verhalen. Harstad weet je de verhalen in te trekken en je aan het denken te zetten en dat lukt niet alle beginnende schrijvers. 

Naschrift: Johan Harstad (1979) is een jonge, Noorse schrijver. Zijn debuutroman Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? werd opgevolgd door de roman Hässelby. In 2011 verscheen zijn science fiction-roman Darlah. Harstad werkt ook als grafisch ontwerper onder het label LACKTR. ‘Ambulance’, Johan Harstad, vertaald door Paula Stevens. Podium 2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s