Noorse vuurtorens: Kråkenes Fyr

Noorwegen heeft een 25.148 kilometer lange kustlijn met 212 vuurtorens. In deze rubriek reizen we langs al deze vuurtorens. We beginnen met de vuurtoren aan het meest wilde stukje zee.

Foto’s tonen een idyllisch uitziende vuurtoren bovenop een uitstekende rotswand aan de noordwestkant van het eiland Vagsøy. Aan de westkust van Noorwegen, 200 kilometer van Bergen staat de vuurtoren van Kråkenes op een unieke plek: 30 meter boven de zeespiegel. Het is niet meteen te zien dat deze vuurtoren het meest wilde weer van Noorwegen trotseert.  Kråkenes Fyr is ook een meetstation waar alle windrecords steeds verbroken worden.

In 1906 is de vuurtoren gebouwd, het eerste licht wordt op 1 oktober van dat jaar ontstoken. In 1911 wordt er een assistent vuurtorenwachter aangesteld, en wordt er ook een bijgebouw neergezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Duitsers de vuurtoren. De geallieerden bombarderen de vuurtoren in 1945 waardoor de toren en bijgebouw afbranden.

Er worden voorbereidingen getroffen om de vuurtoren opnieuw te bouwen. In 1946 wordt een tijdelijke vuurtoren neergezet die dienst doet totdat in 1950 de nieuwe vuurtoren klaar is. Pas in 1961 wordt Kråkenes Fyr op het elektriciteitsnet aangesloten.

De laatste vuurtorenwachter vertrekt in 1982. Tussen 1906 en 1982 zijn er vijf vuurtorenwachters geweest. De vuurtoren wordt in stand gehouden door de kustwacht totdat in 1986 de vuurtoren geautomatiseerd wordt. In dat jaar wordt er tevens een weerstation geïnstalleerd.

Extreem

Sinds 1986 zijn er 150 orkanen gemeten door dit weerstation. Op 29 januari 2016 is de tot nu toe hoogste windsnelheid ooit gemeten bij Kråkenes Fyr: een windsnelheid van 220 km/u.

De vuurtoren is 10 meter hoog, heeft een rood dak en is verbonden met een wit huis. Het huis is 2,5 verdieping hoog. Het licht van de vuurtoren schijnt op 45 meter boven de zeespiegel, elke zes seconden met een wit, rood of groen licht, afhankelijk van de richting. Het licht is tot op 17,5 zeemijl zichtbaar.

Sinds 1997 wordt Kråkenes Fyr weer bewoond door een Duitse familie: bio-ingenieur Bettina Vick Bickhardt en psycholoog Thomas Bickhardt met hun dochter Ananda. Thomas en Bettina hebben de vuurtorengebouwen volledig gerestaureerd. In het hoofdgebouw is nu een café en de oorspronkelijke ruimtes voor de vuurtorenwachters zijn tot een bruiloft-suite verbouwd.

Bettina heeft haar eigen kruidentuin en verkoopt zelfgemaakte zeep en kruidenmengsels. Ze heeft geprobeerd om een moestuin te beginnen, maar helaas bleek de tuin niet bestand tegen het ruwe weer en is in z’n geheel weggewaaid.

Leave a comment