Het werk van Jim Lyngvild

In deze aflevering staat een Deense fotograaf en ontwerper centraal: Jim Lyngvild.

Voor zijn serie ‘Völva’ voor het Køge Museum (Køge ligt op Sjælland, zuidwestelijk van Kopenhagen) fotografeerde Lyngvild tien invloedrijke Deense vrouwen als zieneressen, personages uit de Scandinavische mythologie. De kleding en accessoires die de vrouwen dragen, zijn gebaseerd op archeologische vondsten, dus authentiek en historisch correct, aldus de ontwerper.

Photo by Jim Lyngvild

De serie heeft in Denemarken tot discussie geleid, ook omdat een van de geportretteerde vrouwen Ane Halsboe-Jørgensen, de minister van Cultuur is (ook minister van Kerk). Tegenstanders vinden de keuze voor deze minister als onderwerp respectloos tegenover het Christendom.
Naast zijn eigen werk is Lyngvild ook ontwerper voor het whiskeymerk Highland Park. Dit merk heeft een ‘Viking Legends special edition’ uitgebracht, Valkyries Valk UT en Valfather. Lyngvil heeft de verpakking ontworpen.

Interessant detail is dat Lyngvild zijn stamboom kan terugvolgen tot Ragnvald Eysteinsson, de eerste graaf van de Orkney eilanden, tevens zijn 36e overgrootvader.

Lyngvild woont tegenwoordig in het zelfgebouwde kasteel ‘Ravnsborg‘ in het Deense Faaborg.

Leave a comment